Paasvuren verboden vanwege droogte

In drie gemeenten in Friesland en Gelderland mogen dit weekeinde geen paasvuren worden aangestoken. De risico's zijn vanwege de aanhoudende droogte te groot, vinden de gemeenten.

In de Gelderse gemeente Lochem kunnen zondag zes van de elf paasvuren niet doorgaan. Bij andere paasvuren in de gemeente is de afstand tot de natuur en gebouwen met een rietkap volgens de gemeente groot genoeg. In het gebied geldt code oranje voor natuurbrandgevaar, wat inhoudt dat er een vergroot risico is op een snel uitbreidende natuurbrand. Als code rood van kracht wordt, mogen helemaal geen paasvuren meer worden aangestoken.

In het Friese Ooststellingwerf, waar nog code geel geldt, gaan tien paasvuren niet door. In Weststellingwerf gaat het om zes vuren. De houtstapels die al zijn opgebouwd mogen niet groter worden gemaakt. Op de gemeentesite van Weststellingwerf wijst burgemeester Gerard van Klaveren erop dat er in het afgelopen weekeinde al enkele heidebrandjes in de regio waren. "Een klein vonkje is al voldoende om brand te veroorzaken."

De Friese gemeenten beloven het bij de plaatselijke organisatoren aan te geven als de paasvuren op eerste paasdag alsnog kunnen worden aangestoken. In Lochem wordt bekeken of de paasvuren maandag alsnog kunnen worden aangestoken. Als het dan niet kan, zijn de twee daarna volgende weekeindes nog een optie. Als het al die tijd te gevaarlijk blijft, wordt bekeken of het nog verantwoord is een later moment te kiezen.

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland waarschuwt op zijn site dat door paasvuren natuurbranden kunnen ontstaan. ?Zeker in droge periodes is extra waakzaamheid geboden.? Stoken in de open lucht is in principe verboden, maar gemeenten kunnen een tijdelijke ontheffing verlenen voor bijvoorbeeld het aansteken van paasvuren. Het verschilt per gemeente of paasvuren tijdens een droge periode worden toegestaan.