'Spanje overweegt vervolging Armstrong'

Lance Armstrong wordt mogelijk vervolgd in Spanje. Het onderzoek spitst zich toe op de dopingpraktijken van de Amerikaan zoals beschreven in het Usada-rapport. Dat meldt ABC News op basis van bronnen in zowel Spanje als de Verenigde Staten. Armstrong bekende in januari dat hij met behulp van doping zeven keer de Tour de France won.

De Texaan woonde gedurende een periode van zijn Tour-dominantie in Spanje. Het onderzoek wordt uitgevoerd in Alicante, Valencia, Girona en op Tenerife. De advocaten van Armstrong wilden niet reageren op de berichtgeving.

Dopinggebruik was tussen 1999 en 2005, de jaren dat Armstrong zegevierde in de Tour, niet strafbaar in Spanje. De handel in doping was dat echter al wel. Als kan worden bewezen dat hij zich daarmee bezighield, kan hij een celstraf van maximaal twee jaar en een boete tot 400 duizend euro tegemoet zien.

Spanje staat voorzichtig bekend in de strijd tegen doping. Om de kansen van Madrid op het binnenhalen van de Olympische Spelen van 2020 te vergroten, lijkt het land dit imago te willen bijstellen.

Vorige maand kwam al naar buiten dat het Amerikaanse ministerie van justitie Armstrong wil aanklagen, omdat hij de overheid zou hebben misleid. Zijn voormalige ploeg US Postal is een overheidsbedrijf. Bovendien ontving de oud-renner verschillende schadeclaims.


'Spanje overweegt vervolging Armstrong' (Foto: Novum)