Protest in hoofdstad Cyprus

Enkele honderden mensen zijn zondagavond in de Cypriotische hoofdstad Nicosia de straat opgegaan om te protesteren tegen wat zij het 'spaardictaat uit Brussel' noemen. De communistische AKEL-partij, de socialistische partij EDEK en een linkse vakbond hadden tot de demonstratie opgeroepen.

De demonstratie had plaats bij het hoofdkantoor van de Europese Unie in Nicosia. De betogers scandeerden leuzen als 'Wij worden niet de slaven van de 21e eeuw' en 'De arbeiders gaan niet boeten voor de fouten van de banken'. Sommige betogers scandeerden leuzen tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens de politie verliep de demonstratie vreedzaam.

Cyprus zoekt momenteel koortsachtig naar een manier om 5,8 miljard euro op te halen. Dat is nodig om tien miljard aan steun van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds los te krijgen. Een vergadering van de Eurogroep over de kwestie is uitgesteld tot in ieder geval 20.00 uur. Als er geen oplossing wordt gevonden zet de Europese Centrale Bank de liquiditeitssteun aan Laiki en de Bank of Cyprus stil. De banken gaan dan vrijwel zeker failliet.