[F1] Uitslag Grand Prix van Maleisië

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van Maleisië op zijn naam geschreven. De Duitser van Red Bull bleef in Kuala Lumpur zijn teamgenoot Mark Webber voor. De derde plaats ging naar de Brit Lewis Hamilton. Vettel is door zijn zege de nieuwe leider in het wereldkampioenschap.

Op een opdrogende baan had Webber de beste start, maar die kwam in de clinch met Fernando Alonso te zitten. In de eerste bocht tikte Alonso echter Vettel aan, waarbij Alonso zijn voorvleugel los raakte. Aan het eind van de eerste ronde schoot deze onder zijn auto, waardoor de Ferrari in de grindbak belandde en als eerste uitvaller te noteren was.

Leider Vettel kwam in de zesde ronde als eerste naar binnen om van intermediate banden naar de droogweerbanden te wisselen. In het eerste deel van de baan verloor hij veel tijd, maar in het laatste deel maakte hij veel goed, waardoor er meer coureurs besloten naar binnen te gaan. Zo ook Giedo van der Garde, die was opgeklommen naar de zeventiende plaats.

In de pits was er een botsing tussen de te snel losgelaten Toro Rosso van Jean-Eric Vergne en Chaterham-coureur Charles Pic, waarbij Vergne zijn voorvleugel verloor. Ook was Hamilton even vergeten dat hij niet meer voor McLaren rijdt en stopte bij de verkeerde pitbox. Na alle pitsstops had Webber de leiding overgenomen van Vettel, die in zijn eerste ronde op de droogweerbanden te veel tijd verloor. Hij lag inmiddels wel tweede voor Hamilton.

Ver daarachter sneden de Lotussen van Romain Grosjean en Kimi Räikkönen door het veld, tezamen met de Force Indias van Paul di Resta en Adrian Sutil. Alle vier de coureurs hadden in het begin veel tijd verloren, maar bleken op de droge baan sneller dan hun voorgangers en reden snel naar de top tien. De Force Indias hadden echter bij hun tweede stops weer pech, waardoor ze uiteindelijk zelfs uitvielen. Ook de voorste mannen gingen naar binnen en bleven daardoor op dezelfde posities rijden.

Het schoof wel allemaal dichterbij elkaar, omdat Webber trager was dan de mannen achter hem. Vettel vroeg ook vriendelijk aan zijn team of Webber hem voorbij kon laten omdat hij te traag was. De Australiër gaf hier echter geen gehoor aan en counterde door snellere ronden te rijden. Ook na de derde stop behield hij de leiding, maar dit keer kreeg hij Lewis Hamilton in zijn spiegel die Vettel na de stop voorbij was gegaan. Door de stops ging Jenson Button kort aan de leiding in de race, maar bij zijn pitstop werd hij weggestuurd terwijl zijn band niet goed vast zat. Dit werd in de pits nog hersteld, maar verloor er te veel tijd mee.

Wat verder naar achter hadden Kimi Räikkönen en Nico Hülkenberg rondenlang een gevecht om de achtste plaats. De Finse winnaar van de eerste Grand Prix wist er tot grote frustratie van zichzelf niet voorbij te komen, iets wat Vettel inmiddels wel bij Hamilton was gelukt. Van der Garde kreeg het aan het einde van de race steeds lastiger en zakte terug tot achter zijn teamgenoot Pic en finishte uiteindelijk als vijftiende doordat Button, Pastor Maldonado en Daniel Ricciardo nog uitvielen.

De leiders gingen op het einde van de race nogmaals naar binnen, waarna een strijd ontstond tussen de leidende Red Bulls. Ook de Mercedessen gingen met elkaar in de slag. Tien ronden voor het einde leek de race beslist, doordat Vettel zijn teamgenoot na een mooi gevecht passeerde. Daarachter werden Hamilton en Rosberg door teambaas Ross Brawn gemaand om niet meer het gevecht aan te gaan en bleven daardoor derde en vierde. Daarachter klom Felipe Massa op zijn frissere banden nog op naar de vijfde plaats.

Vettel won zodoende de race dus en pakte daarmee de leiding in het wereldkampioenschap. De Duitser heeft veertig punten en staat daardoor negen punten voor Räikkönen. Webber volgt op de derde plaats op veertien punten van zijn teamgenoot.

Uitslag Grand Prix van Maleisië

Pos Coureur Team Rondes Verschil
1 S. Vettel Red Bull 56 1:38:56.681
2 M. Webber Red Bull 56 +0:04.298
3 L. Hamilton Mercedes 56 +0:12.181
4 N. Rosberg Mercedes 56 +0:12.640
5 F. Massa Ferrari 56 +0:25.648
6 R. Grosjean Lotus 56 +0:35.564
7 K. Räikkönen Lotus 56 +0:48.479
8 N. Hülkenberg Sauber 56 +0:53.044
9 S. Perez McLaren 56 +1:12.357
10 J. Vergne Toro Rosso 56 +1:27.124
11 V. Bottas Williams 56 +1:28.610
12 E. Gutierrez Sauber 55 +1 Rnd.
13 J. Bianchi Marussia 55 +1 Rnd.
14 C. Pic Caterham 55 +1 Rnd.
15 G. van der Garde Caterham 55 +1 Rnd.
16 M. Chilton Marussia 54 +2 Rnd.
17 J. Button McLaren 53 +3 Rnd.
18 D. Ricciardo Toro Rosso 51 +5 Rnd.
- P. Maldonado Williams 54 Uitgevallen
- A. Sutil Force India 27 Uitgevallen
- P. Di Resta Force India 22 Uitgevallen
- F. Alonso Ferrari 1 Uitgevallen