Bouw mee aan een kinderkankerziekenhuis

De campagne Draag je steentje bij tegen kinderkanker is veruit de grootste inzamelingsactie in het ruim 10-jarige bestaan van de stichting Kinderen Kankervrij, KiKa. Ook de bijbehorende tv-show Samen tegen kinderkanker, die woensdagavond het hoogtepunt moet vormen van de benefietactie, is de allereerste in de KiKa-geschiedenis.

Campagneleider Frans Bauer roept het publiek al geruime tijd op via de media stenen te kopen voor de realisatie van het Prinses Máxima Centrum, dat over enkele jaren naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht moet komen. De symbolische stenen kosten 5 euro per stuk. Basisscholen en supermarkten zijn voor de volkszanger al druk in de weer met het verzamelen van statiegeldflessen.

De teller op de website Kikabouw.nl stond zaterdagochtend al op 77.400 verkochte stenen, goed voor een bedrag van 387.000 euro. KiKa-oprichter Frits Hirschtein hoopt op een eindopbrengst van minimaal 5 miljoen euro. "Er is ongeveer 30 miljoen eigen vermogen nodig om de financiering bij de bank te krijgen. Het gros daarvan is binnen. Als we nu in staat zijn nog 1 miljoen stenen te verkopen met de publieksactie, dan hebben we voldoende geld bij elkaar om de bouw te kunnen starten", zegt Hirschtein.

In het te bouwen kinderoncologisch centrum, het grootste van Europa, bundelen de beste oncologen van Nederland hun krachten. Zij werken nu nog verspreid over zeven kinderkankercentra die ons land telt. Met het samenbrengen van alle kennis en disciplines op één locatie kunnen meer kinderen in de toekomst van kanker genezen, stellen de initiatiefnemers. Hun ambitie is om het genezingspercentage van kinderen met kanker te verhogen van 75 procent naar 90 procent in het jaar 2025 en op termijn zelfs naar 95 procent.

KiKa haalde in 2011 13,2 miljoen euro op. Na aftrek van kosten voor administratie, beheer, fondsenwerving en voorlichting bleef er een bedrag van 10,3 miljoen euro over. Dat bedrag werd volledig besteed aan medisch onderzoek naar kankerbestrijding. Het enige directielid ontving een bruto salaris van 112.599 euro. Over 2012 zijn nog geen gegevens beschikbaar.

Wie bij wil dragen aan de actie, kan hier terecht.