Recordopbrengst bioscoopkaartjes in 2012

De wereldwijde verkoop van bioscoopkaartjes heeft vorig jaar gezorgd voor een recordopbrengst van omgerekend 26,8 miljard euro. Een stijging van zes procent vergeleken met het jaar daarvoor. De groei wordt vooral gedreven door de populariteit van films in Azië en een hogere bioscoopopkomst van verstokte filmfans in de Verenigde Staten en Canada.

China is Japan voorbijgestreefd als op één na grootste filmmarkt na die in de VS en Canada tezamen, meldde de Motion Picture Association of America. De verkoop in de Volksrepubliek steeg met 36 procent naar omgerekend 2,1 miljard euro.

In de hele Aziatische bioscoopmarkt werd acht miljard euro verdiend, in de VS en Canada was de opbrengst 8,4 miljard euro.

In Noord-Amerika werd de groei van zes procent gestuwd door filmliefhebbers die een keer per maand of meer naar de bioscoop gaan. Deze fans vertegenwoordigen dertien procent van de bevolking, maar kochten 57 procent van alle bioscoopkaartjes. Ongeveer tweederde van de bevolking bezocht vorig jaar minstens één keer de cinema.

Movie night film nacht film popcorn filmrol cd dvd resize