3700 banen op de tocht bij gevangenissen

De bezuinigingen op het gevangeniswezen die het kabinet vrijdag aankondigde hebben gevolgen voor 3700 mensen. Naar verwachting kunnen 1300 van hen eenvoudig worden overgeplaatst, maar voor 2400 dreigt dat zij hun baan verliezen. Dat blijkt uit de plannen die staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag bekendmaakte.

Teeven bezuinigt 340 miljoen euro op gevangenissen. Het aantal plaatsen voor gevangenen slinkt van 12.595 naar 10.917 in 2018. Onder meer de Bijlmerbajes in Amsterdam gaat dicht, net als onder meer gevangenissen in Tilburg, Alkmaar, Arnhem en Balkbrug.

Gevangenen moeten aanzienlijk vaker een cel delen. Meer dan de helft van alle gevangenen, 5712 in totaal, zitten straks samen op de cel. Dit zal niet meer op basis van vrijwilligheid gaan, zoals nu het geval is.

Het regime voor gevangenen wordt bovendien versoberd. Het avond- en weekeindeprogramma verdwijnt. Ook de verlofregeling wordt drastisch versoberd. Het budget voor forensische zorg gaat terug van 725 miljoen euro naar 602 miljoen euro in 2017. De gemiddelde duur van een tbs-behandeling gaat van tien jaar terug naar acht jaar.