Kroes haalt uit naar regering Hongarije

Hongarije heeft onvoldoende werk gemaakt van het verbeteren van de persvrijheid in het land. Dat zegt de Nederlandse eurocommissaris Neelie Kroes vrijdag in een toespraak in Dublin.

Het is niet de eerste keer dat het land kritiek krijgt van de Europese Unie. De conservatieve Hongaarse premier Viktor Orban leeft al geruime tijd op gespannen voet met Brussel. De Europese Commissie vreest dat de premier zijn tweederdemeerderheid in het parlement misbruikt om de rechtsstaat uit te hollen.

"De problemen met de persvrijheid zijn nog niet opgelost", waarschuwde Kroes, die waakt over de Digitale Agenda van de Commissie. "Maar een fractie van de aanbevelingen van de Raad van Europa zijn geïmplementeerd", hekelde de eurocommissaris de regering-Orban.

Toch kreeg het land ook een schouderklopje. Kroes vond het positief dat een radiostation van de oppositie in het land deze maand zijn frequentie terugkreeg. Op last van de regering was het kritische Klubradio uit de lucht gehaald, maar de rechter stak daar later een stokje voor.

Kroes haalt uit naar regering Hongarije
Kroes haalt uit naar regering Hongarije (Foto: ANP)