Jury beraadt over lot crèchemoordenaar

De jury in de rechtszaak over het bloedbad in het Belgische kinderdagverblijf Fabeltjesland gaat zich vanaf vrijdagochtend beraden over het lot van de 24-jarige verdachte Kim De Gelder. De jongeman staat terecht voor de moord op twee babies van amper een jaar oud, een 54-jarige leidster en een 72-jarige vrouw. Ook is De Gelder 25 pogingen tot moord ten laste gelegd.

Vanaf ongeveer 10 uur trekken de 12 juryleden zich terug om antwoord te geven op een reeks vragen die draaien om de schuld van de verdachte. Vervolgens is het dan afwachten op hun oordeel. De Gelder heeft toegegeven de daden te hebben gepleegd, maar hij pleit onschuldig te zijn wegens ontoerekeningsvatbaarheid.

Als de jury de verdachte schuldig acht, krijgen het Openbaar Ministerie (OM) en de verdediging nog het woord om over de strafmaat te pleiten. Na dit debat trekken de rechters en de jury zich terug om de straf te bepalen. De rechters lezen daarna het vonnis voor.

Het is de bedoeling dat zowel het vonnis als de bepaling van de straf vrijdag afgerond wordt, maar dat zal afhankelijk zijn van de tijd die de jury nodig heeft. Volgens schattingen van de rechtbank zou het tot zeer laat vrijdagavond of zelfs tot zaterdag kunnen duren.

Jury beraadt over lot crèchemoordenaar
Jury beraadt over lot crèchemoordenaar (Foto: ANP)