Schots referendum in september 2014

De Schotse premier Alex Salmond heeft 18 september 2014 geprikt als datum waarop de Schotse bevolking zich in een referendum mag uitspreken over onafhankelijkheid van de rest van Groot-Brittannië. Dat deelde hij het Schotse parlement donderdag mee.

De dag van het referendum wordt er een waarop Schotland 'de verantwoordelijkheid voor ons land neemt, waarop we de mogelijkheid hebben met onze eigen stem te spreken, onze eigen koers te bepalen en op onze eigen wijze een bijdrage te leveren', aldus Salmond.

De nationalistische partij van Salmond streeft onafhankelijkheid na en wil de unie met Engeland, waaruit ruim driehonderd jaar geleden Groot-Brittannië ontstond, verbreken. Een onafhankelijk Schotland kan een 'nieuwe, modernere' band met andere landen in het Verenigd Koninkrijk aangaan, zei de premier.

"Volgend jaar staat ons volk voor de keuze uit twee toekomsten. Een nee-stem betekent een toekomst met regeringen die we niet gekozen hebben, met bezuinigingen en beleidsmaatregelen die we niet steunen. Een ja-stem betekent een toekomst waarin we er absoluut, honderd procent zeker, van kunnen zijn dat het Schotse volk de regering krijgt die het gekozen heeft."

De Britse regering wil Schotland binnen Groot-Brittannië houden. Onafhankelijkheid betekent een onzekere toekomst, aldus Londen.

Schotland kreeg in 1997 een grote mate van zelfbestuur toen het een eigen parlement in Edinburgh kreeg en zeggenschap over kwesties als onderwijs, gezondheidszorg en justitie. De Britse regering gaat nog wel over defensie, energiezaken en buitenlandse betrekkingen.