'Beatrix verstookt zeven miljoen met regeringsvliegtuig'

Koningin Beatrix heeft het regeringsvliegtuig niet eerder zo vaak gebruikt als vorig jaar. De koningin vloog zeker 42 keer met de Fokker 70. In bijna alle gevallen ging het om privévluchten. In de helft van de gevallen ging het om bezoeken aan prins Friso, die in coma ligt in een ziekenhuis in Londen. De vluchten kostten de schatkist bijna zeven miljoen euro, meldt maandblad Quote.

Quote onderzocht de transpondergegevens van het regeringstoestel. Vorig jaar waren er geen officiële buitenlandse bezoeken van ministers en staatssecretarissen naar Londen. Daarom kan het dus volgens Quote niet anders dan dat het regeringstoestel er 21 keer op en neer vloog voor een bezoek van de koningin aan haar zoon. Ook vloog het toestel drie keer naar Toscane. De koningin heeft daar een vakantiehuis.

Leden van het Koninklijk Huis, ministers en staatssecretarissen mogen het toestel eigenlijk alleen voor zakelijke doeleinden gebruiken. Beatrix hoeft voor het gebruik van het toestel niets te betalen, omdat al haar reizen in het landsbelang zouden zijn.

Het kabinet laat het vliegtuig volgens Quote overigens vaak links liggen. Premier Mark Rutte (VVD) vloog er vorig jaar twee keer mee naar Berlijn. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) pakte het toestel een keer om naar Israël te vliegen en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) ging ermee naar Rome en Parijs.