'Deze maart waarschijnlijk koudste in kwart eeuw'

Deze maart wordt waarschijnlijk de koudste in 25 jaar tijd. Meteo Consult verwacht dat de gemiddelde temperatuur over de hele maand uitkomt op 3 graden.

De laatste keer dat het gemiddelde van maart zo laag bleef, was in 1987. Toen was het gemiddeld 2,3 graden. In 1996 kwam het gemiddelde uit op 3,2 graden, maar daar duikt deze maart dus waarschijnlijk onder.

De Natuurkalender wees er woensdag op dat de kou waar veel mensen over klagen vijftig jaar geleden nog normaal was. Omdat de winters en lentes de laatste jaren warmer waren, zouden Nederlanders dat normaal zijn gaan vinden.

Woensdag ging de lente om 12.02 uur officieel in. Volgens meteorologen van weeronline.nl was het de koudste overgang naar de lente sinds 1985. In De Bilt werd het niet warmer dan zo'n 3 graden en in het zuiden van het land viel zelfs enige sneeuw.

Komend weekeinde daalt de temperatuur volgens Meteo Consult verder. Overdag blijft de temperatuur rond het vriespunt liggen en in de nachten vriest het matig. Door een forse oostenwind voelt het een stuk kouder aan. Volgende week wordt meer flinke vorst verwacht. Pas richting Pasen wordt het minder koud.