Nederland maant Japan en Sea Shepherd tot kalmte

Na een botsing tussen een walvisvaarder en schepen van Sea Shepherd heeft Nederland beide partijen opgeroepen verdere escalatie te voorkomen. Dat schrijft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag in een Kamerbrief. De Partij voor de Dieren had Timmermans gevraagd opheldering te eisen van de Japanse ambassadeur omdat de schepen van Sea Shepherd onder Nederlandse vlag varen.

Eind vorige maand is met Australië overlegd over de aanvaringen die in Australische wateren hebben plaatsgevonden. Vanwege de uitgestrektheid van het gebied zijn de risico's volgens Timmermans groot als de aanvaringen verder uit de hand lopen. Daarom hebben Australië en Nederland de partijen opgeroepen stappen te nemen om de veiligheid te waarborgen. Het is volgens de minister nog niet nodig geweest hulp en bijstand aan Australië te vragen.

In februari verspreidde Sea Shepherd beelden waarop is te zien dat een Japanse walvisvaarder op een schip van de organisatie botst. Het schip van Sea Shepherd had zich opgesteld tussen het harpoenschip en een tankschip.

Oprichter van Sea Shepherd Paul Watson stelde dat de Japanners twee boten van zijn organisatie hadden geramd en ook nog per ongeluk het eigen tankschip raakten. Het Japanse bureau voor visserij zei echter dat boten van Sea Shepherd een schip dat aan het tanken was vier keer ramden.

Een Amerikaanse federale rechtbank betitelde de activiteiten van Sea Shepherd vorige maand nog als piraterij. Eerder was juist gevonnist dat geen sprake was van piraterij, omdat de acties niet gewelddadig zouden zijn, niet waren gericht op het vergaren van rijkdom en zich niet op mensen richten. Sea Shepherd is in beroep gegaan.


Nederland maant Japan en Sea Shepherd tot kalmte (Foto: Novum)