'Kankertest is Fyra van de poeptesten'

Een test die vanaf september gebruikt gaat worden in het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is de 'Fyra onder de poeptesten'. Dat zeggen hoogleraren maag-, darm- en leverziekten maandag in de Volkskrant.

Het onderzoek wordt gehouden onder ruim vier miljoen Nederlanders en wordt vanaf september gefaseerd ingevoerd voor iedereen tussen de 55 en 75 jaar. Met een plastic buisje moet thuis een monster van de ontlasting worden genomen. In een laboratorium wordt het monster getest op bloedsporen, die mogelijk op een darmtumor kunnen wijzen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu koos na een aanbesteding voor een goedkope testbuis van de Italiaanse fabrikant FOB Gold en niet voor een test waar jarenlang al proefbevolkingsonderzoeken mee worden uitgevoerd, de duurdere OC-Sensor van de Japanse fabrikant Eiken.

Hoogleraar maag-, darm- en leverziekten in het UMC St. Radboud Jan Jansen noemt die keuze tegenover de krant 'verrassend', omdat in Nederland geen ervaring is met die test en onderzoek elders uitwijst dat de OC-Sensor-test vaak veel beter scoort dan de FOB Gold. Jansen maakte daarom de vergelijking met de Italiaanse probleemtrein Fyra, als voorbeeld van 'goedkoop is duurkoop'.

"Het gevaar bestaat dat de gekozen test veel minder gevoelig reageert", denkt Jansen. Daardoor zouden veel dure vervolgonderzoeken nodig zijn of blijft een hoger aantal tumoren onopgemerkt.

Hoogleraar maag-, darm- en leverziekten Chris Mulder en klinisch chemicus Rien Blankenstein, beiden verbonden aan het VUmc, zijn het met Jansen eens. Blankenstein noemt het tegenover de krant een 'wetenschappelijke doodzonde' dat er van de Italiaanse test FOB Gold geen validatierapporten te vinden zijn.

Het RIVM stelt in de krant dat er geen significante verschillen tussen de poeptesten zijn. Beide testen voldeden aan de kwaliteitseisen. Het instituut zegt rekening te moeten houden met de kosten en daarop scoorde FOB Gold veel beter.

De Gezondheidsraad schat met het bevolkingsonderzoek naar darmkanker jaarlijks veertienhonderd sterfgevallen te voorkomen.