Cyprus stelt stemming over heffing spaartegoed uit

Het Cypriotische parlement heeft een debat en een stemming over een controversiële heffing op spaartegoeden uitgesteld. Volgens parlementsmedewerker Antonis Koutalianos is de stemming, die stond gepland voor zondagmiddag, verschoven naar maandag.

Cyprus krijgt van de eurozone een steunpakket van ongeveer tien miljard om te voorkomen dat het land failliet gaat. Dat is echter veel minder dan de ongeveer zeventien miljard euro die het land naar verwachting nodig heeft. De Europese geldschieters eisen daarom dat Cyprus een eenmalige heffing van 6,75 procent doorvoert over alle spaartegoeden onder de honderdduizend euro en 9,9 procent voor tegoeden boven dat bedrag.

Dat is veel Cypriotische politici in het verkeerde keelgat geschoten. Ze spreken van een oneerlijke maatregel. Het is dan ook de vraag of het parlement er maandag mee zal instemmen.

Het is de eerste keer dat de zeventien landen van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds een beroep doen op het spaargeld van de bevolking om een land van bankroet af te houden.