Belastingfraudeurs met 'nepfilm'

De makers van de Britse film A Landscape of Lies zijn deze week schuldig verklaard aan belastingontduiking. Het onafhankelijke drama werd alleen gemaakt zodat de vijf producenten de belastingdienst voor zo'n 2,8 miljoen pond konden oplichten.

De Britse belastingdienst ontdekte dat het gros van de werkzaamheden waarvoor kosten werden gedeclareerd niet was uitgevoerd. De makers hadden toen al zo'n 1,7 miljoen pond aan onterechte teruggaven opgestreken.

Vergelijkingen met de Hollywoodfilm Argo, waarvoor Ben Affleck vorige maand de Oscar voor beste regie won, zijn snel gemaakt. Hierin wordt een filmproductie opgezet als dekmantel om Amerikaans ambassadepersoneel uit Iran te redden.

Die vergelijkingen zijn echter te gemakkelijk, want A Landscape of Lies is wel werkelijk gemaakt en is zelfs uitgebracht op dvd, waarna een kleine schare fans ontstond. Paul Knight, die ook een verleden heeft als misdaadverslaggever, was verantwoordelijk voor regie en scenario.

Op filmdatabase IMDb wordt de film omschreven als een op feiten gebaseerd drama over een veteraan uit de Golfoorlog die een omgekomen kameraad wreekt. De film heeft zelfs een Silver Ace award gewonnen op het Las Vegas Film Festival.

De makers waren in 2011 al gearresteerd wegens belastingontduiking. Blijkbaar is toen het idee ontstaan om A Landscape of Lies te maken, zodat een flinke aftrekpost bij elkaar kon worden gefantaseerd.

Overigens treft de rest van de cast en crew geen blaam. Zo wordt Knight niet vervolgd en ook de acteurs, onder wie Marc Bennerman van de Britse soap Eastenders, blijven buiten schot.

Welke straf de producenten krijgen opgelegd wordt op 25 maart bekendgemaakt.