Knot noemt recessie ongewoon hardnekkig

De economische tegenwind in Nederland is hardnekkiger dan we gewend zijn, maar er zijn tekenen van herstel. Dat zei president van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot donderdag tijdens de presentatie van het jaarverslag.

"Toen ik vanochtend mijn hoofd naar buiten stak, bedacht ik dat het weer momenteel goed is te vergelijken met onze economie", zo begon Knot de persconferentie. "De eerste zonnestralen komen al door, maar de kou is hardnekkiger dan we gewend zijn."

Voor het herstel zijn afgelopen jaar echter 'betekenisvolle' stappen genomen, zowel in Nederland als in Europa. De ontwikkeling van de bankenunie, waarbij het toezicht in Europa bij de ECB komt te liggen, is daarbij in Europa van belang. Voor Nederland noemde Knot het woonakkoord 'een belangrijke stap voorwaarts'. De financiering van hypotheken door pensioenfondsen is verwelkomt hij ook. Hiervoor werden dinsdag plannen gepresenteerd.

Hervormen is volgens Knot 'een langdurig en pijnlijk proces'. "Maar dat is geen reden voor afzwakking ervan." Volgens de centrale bank moet Nederland 'eens door de zure appel heen bijten'. "De hervormingen zijn belangrijk voor de stabiliteit, economische groei en duurzaamheid."

DNB noemt het acceptabel dan de regering ervoor heeft gekozen om niet in te grijpen in het te hoge begrotingstekort van het lopende jaar. "Het structurele tekort zonder rentelasten verbetert namelijk wel flink dit jaar", zei Knot tijdens de persconferentie. "Wat ons voor volgend jaar zorgen baart is dat ook dat tekort weer oploopt. Dat moet voorkomen worden." Het kabinet is van plan volgend jaar 4,3 miljard euro te bezuinigen.