Blok heeft een plaat voor zijn hoofd

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) begrijpt dat de maatregelen die hij neemt op de woningmarkt heftige reacties oproepen. "Maar dat maakt de noodzaak tot deze maatregelen niet kleiner", zei hij woensdag in de Tweede Kamer. Hij herhaalde dat hij niet van plan is om iets te gaan wijzigen. "Dit is het."

Een dag eerder verdedigde Blok in de Eerste Kamer zijn plan voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. PvdA-senator Adri Duivensteijn uitte felle kritiek op het woonakkoord, dat hij 'ondoordacht' noemde. Met name de verhuurdersheffing, waarbij woningcorporaties 1,75 miljard euro moeten afdragen, vond hij een slecht plan. De PvdA stemde wel in met de huurverhoging.

In de Tweede Kamer werd woensdag gedebatteerd over het gehele woonakkoord, dat het kabinet sloot met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Hij herhaalde wat hij een dag eerder zei, namelijk dat wijzigingen in het akkoord niet mogelijk zijn.

Wel wil hij 'de samenhang tussen de maatregelen nog eens schetsen'. Ook is hij bereid om te kijken naar de zogeheten 'differentiatie per regio'. Dit houdt in dat rekening wordt gehouden met corporaties in krimpregio's, die mogelijk in financiële problemen komen door de heffing. Dit betekent dan wel dat andere corporaties meer moeten betalen, aangezien Blok niet aan de 1,75 miljard euro wil tornen.