Naam Malle Babbe bekend

Malle Babbe, de vrouw die afgebeeld staat op een van de bekendste schilderijen van Frans Hals uit de zeventiende eeuw, heette in werkelijkheid Barbara Claes. Dat meldt Museum Het Dolhuys in Haarlem woensdag op basis van onderzoek van wetenschappelijk medewerker Floris Mulder.

Mulder ontdekte verder dat de vrouw was opgenomen in een toenmalig 'werkhuis' voor verstandelijk gehandicapten. Daar was ook Hals' zoon Pieter opgenomen. Mulder kwam tot deze ontdekking dankzij documenten uit het Noord-Hollands Archief.

De documenten zijn de komende tijd te zien in Het Dolhuys. In het kader van het Frans Hals Jaar, waarmee het 100-jarig bestaan van het Frans Hals Museum wordt gevierd, presenteert het museum van 16 maart tot 7 juli de rondleiding 'De Mythe van Malle Babbe'.

Rob de Nijs zongin de jaren zeventig een liedje op de Malle Babbe van het schilderij van Frans Hals. Met het nummer waarin hij de vrouw neerzet als prostituee, scoorde De Nijs een grote hit. Oorspronkelijk was ditzelfde nummer gecomponeerd voor Adèle Bloemendaal overigens.

Indien Malle Babbe werkelijk een prostituee was, dan heeft zij waarschijnlijk haar hele leven in bittere armoede geleefd.


Lekker stuk, malle meid, lekker dier van plezier.