'Veel Nederlandse jihadstrijders in buitenland'

Zo'n honderd Nederlandse moslims vechten in landen als Afghanistan, Somalie en Syrie mee. Daarmee is Nederland een van de grotere leveranciers van Europese strijders, meldt de NOS dinsdag.

Het overgrote deel van de strijders zou in Syrië zitten en de meesten hebben zich volgens de NOS aangesloten bij de extremistische Jabhat al-Nusra-beweging. Al-Nusra streeft naar het vestigen van een islamistische staat in Syrië zodra president Bashar Assad is verdreven.

De Nederlandse deelname groeit volgens de NOS snel. Niet heel lang geleden stond de teller nog op enkele tientallen jihadstrijders. Het zou niet alleen gaan om jongeren. Ook dertigers die in Nederland een gezin achterlaten zijn naar Syrië afgereisd. De grote vrees onder terrorismebestrijders is dat de mannen hun oorlogservaringen meenemen naar Nederland en verder radicaliseren. Ook is er vrees voor getraumatiseerde strijders die in Nederland kunnen ontsporen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) publiceert woensdag het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Nu wordt de dreiging nog omschreven als 'beperkt'.

In de vorige publicatie van december werd de 'aanzuigende werking op jihadgangers' van de strijd in Syrië nog toegeschreven aan een kleine groep'. Die groep is volgens bronnen snel groter aan het worden, aldus de NOS.