Christenen op de vuist met politie

Honderden christenen zijn zondag slaags geraakt met agenten tijdens protesten in diverse steden in Pakistan. De christenen waren de straat opgegaan om te protesteren tegen een reeks brandstichtingen in een christelijke wijk in Lahore.

Honderden moslims trokken zaterdag door de christelijke wijk in Lahore en staken zo'n honderdzeventig huizen in brand. Ze waren woedend omdat een christen godslasterende uitspraken zou hebben gedaan. Zo'n honderdvijftig mensen zijn aangehouden naar aanleiding van de brandstichtingen.

In het hele land gingen zondag christenen de straat op, maar de grootste protesten hadden plaats in Lahore, de zuidelijke havenstad Karachi, de hoofdstad Islamabad en het naburige Rawalpindi.

In Lahore legden de betogers, die eisen dat de regering hen beter beschermt, een belangrijke snelweg lam. De politie zette traangas in en hanteerde wapenstokken om de demonstranten te verdrijven. Volgens de politie beschadigden de betogers een aantal auto's en staken ze een generator in brand. Zeven agenten raakten gewond toen ze door de betogers met stenen werden bekogeld. Zes demonstranten zijn aangehouden.

Meer dan duizend betogers in Karachi blokkeerden een straat op een belangrijke markt en beschadigden meer dan 25 voertuigen, aldus de politie. Daarnaast werd een tiental winkels aangevallen en geplunderd. Ook hier gebruikte de politie traangas en wapenstokken om de betogers te verjagen.

Volgens een woordvoerder wil de regering de christenen in Lahore omgerekend ruim 1500 euro geven om hun huizen te herbouwen, maar de christenen zijn niet tevreden met deze handreiking. "Ik ben al mijn spaargeld kwijt", zei Yousuf Masih, een van de mensen die zijn huis in Lahore in vlammen zag opgaan. Volgens de politie eisen de betogers dat de regering de schadevergoeding verhoogd naar ruim 7600 euro.

Akram Gill, een bisschop in Lahore, zei dat de hele kwestie meer te maken heeft met een persoonlijke vete dan met godslastering. Volgens Gill hadden een moslim en een christen na een avond drinken ruzie gekregen. De volgende dag verzon de moslim als wraak een verhaal over godslastering. De christen die de profeet Mohammed zou hebben beledigd is opgepakt.