Pechtold stelt voorwaarden aan steun kabinet

D66 steunt het kabinet alleen bij bezuinigingsmaatregelen als er meer geld naar onderwijs gaat. Dat zei partijleider Alexander Pechtold zaterdag op het congres van de partij in Eindhoven. "Laat een ding helder zijn: minister-president, uw uitgestoken hand moet goed gevuld zijn voor het onderwijs. Tart ons niet tot het uiterste", dreigde Pechtold.

In zijn toespraak legde Pechtold uit waarom D66 het kabinet onlangs samen met de ChristenUnie en de SGP uit de brand hielp met het woonakkoord. Met de 'politieke doorbraak' bediende D66 de eigen kiezers, zei Pechtold.

"Zolang dit kabinet er zit, zijn en blijven wij oppositiepartij. Laat daar geen misverstand over bestaan", zei Pechtold. "Maar we pakken onze kansen als D66 z'n stempel kan drukken." De oppositie is onmisbaar voor dit kabinet, ziet hij. "Het regeerakkoord is niet meer dan een openingsbod bij onderhandelingen met andere partijen."

Bezuinigingen op onderwijs zijn volgens Pechtold onverteerbaar als het kabinet nogmaals op steun van D66 wil rekenen. De nullijn voor leraren en tweehonderd miljoen aan bezuinigingen brengen 'onze constructieve houding gevaarlijk dicht bij het nulpunt'.

Het kabinet heeft de steun van D66 nodig omdat VVD en PvdA geen meerderheid in de Eerste Kamer hebben. Dat de senaat geen politiek orgaan is, vindt Pechtold onzin. "De Senaat is politiek. Dag en nacht."