Dijksma wil gezamenlijke visie met natuurtop

Op een natuurtop die in juni wordt gehouden moeten natuurorganisaties, bedrijven, provincies en andere overheden met een gezamenlijke visie op de natuur komen. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) zaterdag in een Kamerbrief.

Natuurbeleid moet volgens Dijksma niet alleen over beschermen gaan."Het gaat ook om het slim benutten van natuur door het te combineren met doelen op het gebied van gezondheid, veiligheid en economie." De natuurtop is volgens haar een eerste stap om de schouders er samen onder te zetten.

Natuur is volgens de staatssecretaris niet alleen in natuurgebieden te vinden. "Natuur is overal en dat wordt ook zo beleefd." Volgens haar kan winst voor de natuur en de volksgezondheid worden geboekt door bijvoorbeeld meer groen in de stad te plaatsen of de natuur toegankelijker te maken.

Een van de vragen op de natuurtop is wie mee gaan helpen bij het ontwikkelen en onderhouden van de natuur. Dijksma wil dat Staatsbosbeheer, dat daar nu voor verantwoordelijk is, minder afhankelijk wordt van subsidie.

Ook wil Dijksma subsidies die boeren krijgen voor natuurbeheer of het sparen van de natuur aanpakken. Die hebben namelijk niet veel effect als maar een boer tussen tientallen andere boeren hier gebruik van maakt. Daarom wil Dijksma dat groepen boeren of landeigenaren samen een plan indienen en daar subsidie voor aanvragen. Dat heeft volgens haar meer effect en het kost de landeigenaren minder werk omdat ze dan samen kunnen werken. Ook de overheid bespaart dan tijd omdat die maar één aanvraag voor een groot gebied hoeft te behandelen.

De natuurvisie moet begin volgend jaar gereed zijn. De natuurtop wordt afgesloten met een manifest.


Dijksma wil gezamenlijke visie met natuurtop (Foto: Novum)

Submitter:  Bron: Novum