'Ook verplichte inburgering voor EU-burgers'

De Vlaamse minister voor Inburgering, Geert Bourgeois (N-VA), wil dat de EU de regels rond integratie van EU-burgers herziet. Momenteel is het niet toegestaan om hen te dwingen een integratietraject te volgen. Bourgeois wil dat de wetgeving versoepeld wordt, zodat dat wel mogelijk is.

Bourgeois doet de uitspraak naar aanleiding van de problematiek rond de Roma. Hij vertelt aan Het Nieuwsblad: "EU-burgers zijn daardoor vrijgesteld van het volgen van een inburgeringscursus. Maar wat de situatie van de Roma in Vlaanderen betreft, moet iedereen beseffen dat we die mensen zo niet voorthelpen." Onder deze groep bestaan volgens Bourgeois 'enorme integratieproblemen'.

"Als je die mensen niet kunt verplichten om Nederlands te leren, dan ontstaan er moeilijkheden", aldus Bourgeois. Hij vreest voor een 'samenleving binnen een samenleving'. Helaas kunnen de Roma niet verplicht worden een integratietraject af te leggen, omdat ze EU-burgers zijn.

Bourgeois wil daarover de dialoog aangaan met de andere EU-staten. Medestanders denkt hij al te hebben: "De Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) zit alvast op dezelfde lijn. Ook in Oostenrijk horen we gelijkaardige stemmen opgaan." Dit zou moeten leiden tot nieuwe wetgeving waardoor integratie van Europeanen ook afgedwongen kan worden met dreiging van een geldboete, zoals nu al gebeurt met niet-EU-burgers.

Toch moet er volgens Bourgeois niet gevreesd worden voor belachelijke situaties waarin bijvoorbeeld Nederlandse arbeidsmigranten, die veelal hoogopgeleid zijn, alsnog een inburgeringscursus moeten volgen. Hij wil dat inburgering steeds meer maatwerk wordt, zodat bijvoorbeeld een hoogopgeleide Amerikaan niet hetzelfde traject hoeft af te leggen als een analfabete Europeaan.