Fleur Gräper nieuwe partijvoorzitter D66

Fleur Gräper is de nieuwe partijvoorzitter van D66. De uitslag van een elektronische verkiezing onder leden is zaterdag bekendgemaakt op een congres in Eindhoven, meldt de partij. Vierduizend leden brachten de afgelopen weken hun stem uit.

De nieuwe voorzitter wil dat de partij politici op alle niveau's helpt 'het beste uit zichzelf en uit het land te halen'. De 38-jarige Gräper is algemeen secretaris van de Sociaal Economische Raad Noord-Nederland. Zij is zestien jaar lid van D66. Binnen de partij was ze eerder onder meer voorzitter van de fractie in de Provinciale Staten in Groningen en medewerker van de fractie in het Europees Parlement. Ook was ze de leider van de campagne in 2009, waar D66 zichzelf aanprees met de leus 'Europa Ja'.

Andere kandidaten voor het voorzitterschap waren Alexandra van Huffelen en Michiel Scheffer. Gräper is gekozen voor een termijn van drie jaar. Die termijn kan een keer worden verlengd. De vorige voorzitter, Ingrid van Engelshoven, had er al zes jaar op zitten en moest dus het veld ruimen. Zij krijgt de Jan Glastra van Loon-penning als blijk van waardering.