Israël mag niet liegen over herkomst producten

Producten uit Israëlische nederzettingen verdienen geen label waarop staat dat het product uit Israël komt. Dat vindt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA). De nederzettingen op de Westoever, de Golanhoogten en Oost-Jeruzalem worden internationaal niet erkend als Israëlisch grondgebied.

De minister wil dat op de producten correct wordt aangegeven waar ze vandaan komen. "Het is in strijd met het internationaal recht om op producten die niet in Israël zijn geproduceerd dat op het label te zetten." Timmermans wil met zijn Europese collega's gaan praten over de etikettering. "Dat is dus geen boycot. Daar ben ik niet voor."

De Israëlische regering is ontstemd over de uitspraken van Timmermans. "Als het doel van het etiketteren van goederen uit nederzettingen is om mensen te informeren dat het product uit betwist gebied komt, dan zou dat moeten gebeuren met producten uit alle betwiste gebieden in de wereld", aldus het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken in diverse Israëlische media. "Anders is het onverholen discriminatie van Israël."

De gebruikelijke verwijzing naar de Tweede Wereldoorlog bleef niet lang uit. Volgens de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken is het "uitermate vreemd dat Nederland het niet nodig vindt om joden volledig te compenseren voor wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, maar het wel nodig vindt om joodse producten te labelen".

Ook de SGP spreekt van discriminatie en heeft aangekondigd Kamervragen te gaan stellen. ChristenUnie-Kamerlid Voordewind noemt de ophef die Israël maakt 'terecht'. Volgens premier Rutte gaat de ophef nergens over. "Israël weet sinds mei 2012 dat dit EU-besluit er ligt en dat een aantal EU-lidstaten dit al heeft omgezet in nationaal beleid. Nederland loopt daar nog wat op achter."