Identiteit 'aanstichter Haren' niet achterhaald

Het is de commissie-Cohen niet gelukt achter de identiteit te komen van 'Ibe der Führer', die wordt gezien als een van de mogelijke aanstichters van het Project X-feest in Haren. De commissie had ook geen opsporingsbevoegdheid, tekende voorzitter Job Cohen vrijdag aan bij de presentatie van de rapporten van de commissie.

De rellen braken 21 september uit toen een meisje uit Haren op Facebook mensen had uitgenodigd voor haar verjaardag en daarbij vergat aan te geven dat het om een besloten feestje ging. Nadat al snel veel mensen aangaven te komen, probeerde het meisje samen met haar vader onder meer via het intrekken van de uitnodiging nog de geest terug in de fles te krijgen, maar dat lukte niet.

Ergens in de provincie was op dat moment al een evenementpagina aangemaakt, Project X - Haren, die snel de aandacht trok. De oorspronkelijke beheerder, die de aandacht voor het feestje aan de ene kant wel mooi vond maar aan de andere kant niet de verantwoordelijkheid wilde dragen, droeg het beheer over aan de Nieuw-Zeelandse Jesse Hobson en iemand onder de schuilnaam 'Ibe der Führer'. "Zo wordt het feest gekaapt", aldus de commissie. De pagina zou uiteindelijk niet van internet verdwijnen.

Volgens de commissie moet gekeken worden hoe politie en justitie op zo'n manier kunnen opsporen, zonder dat burgerrechten worden aangetast. Zo moet nog maar eens worden nagedacht over de veronderstelling dat 'Ibe der Führer' zou moeten worden opgepakt, zei commissielid en student nieuwe media en digitale cultuur aan de Universiteit Utrecht Thomas Boeschoten. "Je hebt met burgerrechten te maken. Je mag anoniem zijn."

Toch stemt het tot nadenken dat de identiteit van 'Ibe der Führer' niet is achterhaald, aldus Cohen. "Hoe ga je ermee om? Dat lijkt mij een vraag voor politie en het Openbaar Ministerie."