Atheïstische kerk blijkt succes

Stel je voor, je bent een hardcore atheïst. Je blog is gevuld met verhalen over hoe geweldig het wel niet is om zelf na te kunnen denken, je Facebookpagina staat vol met plaatjes die de vanzelfsprekendheid van atheïsme aanprijzen, en als iemand 'Mijn god!' durft te zeggen, sta je klaar om hem te beschuldigen van religieuze indoctrinatie.

Welnu, je hebt je identiteit gebaseerd op dit ideaal van vrijdenken, logica en verzet tegen indoctrinatie, wat kun je daar nu mee doen? Als je antwoord is dat je een kerk gaat oprichten waar men gezellig samen de deugden van het atheïsme gaat bespreken en bezingen, dan moet je misschien eens bij jezelf te rade gaan.

Toch is dit wat twee komieken in Londen gedaan hebben. De zogenaamde 'Zondagsbijeenkomsten' bevatten onder meer muziek, een moment van stille bezinning, een collecte en een preek. Het feit dat er nu op aanvraag richtlijnen voor andere atheïstische kerken zijn uitgevaardigd, suggereert dat het aanslaat onder andere 'vrijdenkers'.

Sanderson Jones en Pippa Evans begonnen de kerk toen ze ontdekten dat ze beiden een gezellige bijeenkomst voor geestesverwanten wilden. Evans vertelt aan het New York Daily News: "We zeiden beiden dat we iets in een kerk wilden doen, alleen zonder het God-dingetje."

Om zieltjes te winnen de boodschap te verspreiden beginnen Jones en Evans zeer binnenkort ook een YouTube-kanaal. Of er al plannen zijn voor gouden tronen, missionarissen in Donker-Afrika en pedofilienetwerken, is bij het schrijven van dit bericht nog onbekend.