Sinn Fein wint beladen verkiezing Noord-Ierland

Een lid van de Ierse nationalistische partij Sinn Fein, Francie Molloy, heeft in een tussentijdse verkiezing in het Noord-Ierse district Mid-Ulster beslag gelegd op een zetel in het Britse Lagerhuis. Hij versloeg zijn protestantse tegenstrever Nigel Lutton, wiens vader in 1979 door de IRA is doodgeschoten.

Het gegeven van twee kandidaten die nog kort geleden elkaars aartsvijanden waren, gaf extra lading aan de verkiezing. Voor de uitslag maakte het weinig uit, omdat het district al jaren stevig in handen is van Sinn Fein.

Molloy kreeg 47 procent van de stemmen in het overwegend katholieke district, Lennon 34 procent, bleek uit de uitslagen vrijdag. De overige stemmen gingen naar twee andere kandidaten.

Molloy vervangt Martin McGuinness, tweede man van Sinn Fein en voormalig IRA-commandant, die zijn zetel vrijgaf om zich volledig toe te leggen op zijn taken als vicepremier van Noord-Ierland. In lijn met de anti-Britse standpunten van Sinn Fein zal Molloy zich overigens niet in het Lagerhuis in Londen vertonen.