Onervaren ouders laks met veiligheidsmaatregelen

Ouders met een eerste kind nemen vaak pas laat maatregelen om de kans dat hun kind thuis verongelukt te verkleinen. Driekwart van deze ouders bergt schoonmaakmiddelen niet veilig op en heeft nog geen traphekje geïnstalleerd terwijl het kind al wel kan kruipen, concluderen onderzoekers van het Erasmus MC uit vragenlijsten die zij door ruim veertienhonderd ouders lieten invullen. Ruim veertig procent bergt medicijnen niet veilig op.

Jaarlijks belandden ongeveer 3700 kinderen tot vier jaar op de eerste hulp nadat ze thuis van de trap zijn gevallen. Nog eens veertienhonderd kinderen worden behandeld voor een vergiftiging die ze thuis hebben opgelopen. De meeste ongelukken gebeuren met 1- en 2-jarigen. "Ieder kind dat een ongeluk krijgt wat eenvoudig voorkomen kan worden, is er één te veel", stelt hoogleraar jeugdgezondheidszorg Hein Raat.

Ouders met jonge kinderen moeten volgens Raat op tijd maatregelen nemen. Hij wijst erop dat schoonmaakmiddelen vaak in een keukenkast zonder veiligheidshaakje staan. "Dat is een plaats waar kruipende kinderen al snel bij kunnen. Ons advies aan ouders is om niet te wachten met voorzorgsmaatregelen totdat het kind gaat kruipen, want dan loopt het al onnodig gevaar."

Ouders met meerdere kinderen nemen vaker veiligheidsmaatregelen. Van deze groep heeft 'maar' een kwart geen traphekje en bergt veertig procent schoonmaakmiddelen onveilig op. Bij de medicijnen is dat een kwart. "Dit zijn aanzienlijk lagere percentages dan in gezinnen met een eerste kind, maar het kan nog beter", zegt Raat.

Waarom ouders met meer kinderen vaker de nodige veiligheidsmaatregelen nemen, is niet onderzocht. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One.