Vrouwen verdienen 15 procent minder dan mannen

Vrouwelijke werknemers met een volledige baan verdienen vijftien procent minder dan mannen als gecorrigeerd wordt op ervaring, opleiding, leeftijd en functie. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het feitelijke gemiddelde loon van vrouwen en mannen ligt veel verder uit elkaar, grotendeels doordat veel vrouwen in deeltijd werken.

Het statistiekbureau vergeleek in het onderzoek de lonen van vrouwelijke en mannelijke werknemers in Nederland. Nederlandse vrouwen verdienden in 2011 gemiddeld 33 duizend euro bruto. Dat is 55 procent van het gemiddelde inkomen van hun mannelijke collega's, dat op gemiddeld 58 duizend euro uitkwam.

Als alleen wordt gekeken naar voltijds werkende werknemers, blijkt het inkomensverschil te krimpen tot twintig procent. Als wordt gecorrigeerd voor alle factoren die ook een rol kunnen spelen, zoals opleiding, leeftijd en ervaring, bestaat er nog altijd dat 'onverklaarbare verschil' van vijftien procent.

De Europese collega's van het CBS, Eurostat, hebben in het kader van de dag van de gelijke betaling vorige week de cijfers van alle landen van de Europese Unie over 2011 vergeleken. Nederland scoort daar met het onverklaarbare verschil van vijftien procent in de middenmoot. In Duitsland is het verschil het grootst met twintig procent. Italië is het enige Europese land waar vrouwen juist meer verdienen dan mannen. Het gaat om een verschil van 0,2 procent.