Gemeente overweegt kopen woning molotovgooier

De woning van de man die in juni vorig jaar in het Limburgse Haelen agenten met molotovcocktails bekogelde wordt mogelijk gekocht door de gemeente. Hij kan dan met zijn gezin verhuizen zodat hij niet meer naast een woonwagenkamp hoeft te wonen. Bij een gemeenteraadsvergadering werd dinsdag besloten deze mogelijkheid te onderzoeken, melden Limburgse media.

Een langlopend conflict tussen de man en een naast zijn woning gelegen woonwagenkamp liep in juni uit de hand. De man had een hek voor zijn huis gezet om zich volgens eigen zeggen te beschermen tegen de terreur van de kampbewoners. De gemeente Leudal, waar Haelen onder valt, vond het hek illegaal en uiteindelijk werd in juni een politiemacht ingeschakeld om het te verwijderen.

De man verzette zich door plastic flessen met brandende benzine naar agenten te gooien en dreigde op zijn dak met pijl en boog. Een onafhankelijke commissie onderzocht hoe het conflict zo uit de hand kon lopen. Het rapport werd dinsdag in de gemeenteraad gepresenteerd.

De commissie concludeert volgens de regionale omroep L1 dat de gemeente ernstige fouten heeft gemaakt. De gemeente zou de problemen niet genoeg hebben erkend en ook niet adequaat hebben aangepakt. Het werd gezien als een burenruzie, terwijl volgens de commissie sprake was van een lokale oorlog. In de afgelopen vijftien jaar zou te weinig aandacht zijn geweest voor de veiligheid van de bewoners.

Tijdens de vergadering werd een motie van afkeuring ingediend tegen burgemeester Hans Smulders, maar die kreeg geen meerderheid. Wel wordt onderzocht of de bewoners van het huis kunnen worden uitgekocht.

De commissie is ook kritisch op de politie. Het zou de vraag zijn of het geweld dat de politie gebruikte proportioneel was. Ook met de communicatie was veel mis, zo werd de burgemeester volgens het Limburgs Dagblad niet op de hoogte gesteld toen de zaak escaleerde en de politie de regie in eigen hand nam. De rol van de politie moet volgens de commissie verder worden onderzocht, maar een motie daartoe werd in de gemeenteraad niet aangenomen, meldt de krant.

De man vluchtte in juni na zijn verzet, maar werd uiteindelijk aangehouden. Justitie heeft in januari acht jaar cel tegen hem geëist. De rechtbank in Roermond bepaalde die maand dat justitie meer gegevens aan het dossier moet toevoegen voordat uitspraak kan worden gedaan.