Fietstunneltje gaat eindelijk open!

De fietstunnel onder het Rijksmuseum gaat half mei alweer open. De openstelling volgt een maand na de heropening van het museum in Amsterdam op 13 april.

Het bijna overwerkte stadsbestuur en het niet minder hard werkende stadsdeel Zuid zijn het daarover eens geworden, bevestigt een woordvoerder van verkeerswethouder Eric Wiebes (VVD) maandag.

De wethouder houdt uiteraard wel rekening met eventueel uitstel, mochten er 'zwaarwegende redenen' zijn om te vrezen dat de verkeersveiligheid in het geding komt. De goed geplaatste entree van het museum bevindt zich vanaf de heropening namelijk ook in de onderdoorgang. Om het voor bezoekers duidelijk te maken dat ze niet zomaar kunnen oversteken, komt er een fysieke afscheiding tussen voet- en fietspad.

Het Rijksmuseum heeft zich lange tijd verzet tegen de heropening van de passage voor fietsers. Snorfietsers en scooters zijn sowieso verboden in de onderdoorgang want die geven meer overlast dan een museum dat in korte tijd verbouwd wordt. Het verbod moet streng worden gehandhaafd, onder meer door camera's op te hangen die passerende snorfietsen en scooters registreren.

De stad gaat ervan uit dat zich geen ongelukken voordoen na de heropening van de fietstunnel, meldt de zegsvrouw van Wiebes. Vorig jaar besloot de gemeenteraad dat Amsterdammers en andere mensen met een fiets net als voor de sluiting door de passage moeten kunnen fietsen.


Fietstunnel Rijkmuseum in mei open (Foto: Novum)