Dinsdag in top warmste 5 maartdagen

Dinsdag krijgt hoogstwaarschijnlijk een plek in de top tien van warmste 5 maartdagen ooit. Hoewel het record van 15 graden uit 1992 vermoedelijk niet sneuvelt, is de kans groot dat de derde plek wel wordt bereikt. Op de derde plaats staat nu nog 5 maart 1948, toen het in De Bilt 14,3 graden werd, meldt weeronline.nl maandag.

Op een gedeelde vierde positie staan 1959 en 1961, toen het 14 graden werd. Maandag sneuvelden geen records. In De Bilt bleef de temperatuur steken op 10,9 graden, waardoor deze dag op een 23e plek in de ranglijst van warmste 4 maartdagen terechtkomt.

Het kwik steeg in vrijwel het hele land wel boven de 10 graden. Het warmst werd het met 12,1 graden in Maastricht. Ook in het zuidwesten van Brabant bereikte het kwik die hoogte. Alleen in de kop van Noord-Holland, de Waddeneilanden en een enkele plaats aan de kust kwam werd het niet warmer dan 10 graden.

Maandag begon overigens nog best koud. In de Achterhoek was de minimumtemperatuur -4,7 graden. Ook stond er wat wind. Dinsdag waait het minder hard. "Het wordt dan wel net zo zonnig en nog iets warmer. Dinsdag wordt voor het gevoel echt de eerste lentedag van het jaar", vertelt een woordvoerder van weeronline.nl.

Het lenteachtige weer houdt overigens niet heel lang aan. Begin volgende week wordt vanuit het noordoosten koude lucht aangevoerd en daalt het kwik weer naar winterse waarden. Er kan dan zelfs winterse neerslag vallen, en dan vooral natte sneeuw.


Dinsdag in top warmste 5 maartdagen (Foto: Novum)