Turkije en Griekenland willen praten

Turkije en Griekenland willen de banden aanhalen door de dialoog aan te gaan. Als beide landen willen dan kan een oplossing worden gevonden voor de opdeling van Cyprus. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan maandag gezegd. Erdogan sprak, met de Griekse premier Antonis Samaras aan zijn zijde, na een gezamenlijke ministerraad.

De gezamenlijke ministerraad was erop gericht meer vertrouwen te kweken en de economische betrekkingen te verbeteren. Griekenland en Turkije zijn tussen 1974 en 1996 tot driemaal toe bijna met elkaar in oorlog geraakt. Griekse en Turkse ministers tekenden maandag een hele reeks samenwerkingsovereenkomsten, onder andere op het gebied van gezondheidszorg, toerisme en de strijd tegen illegale immigratie.

De betrekkingen tussen Turkije en Griekenland zijn sinds eind jaren negentig weliswaar verbeterd, het eiland Cyprus blijft een splijtzwam. "We hebben weliswaar verschillende meningen, maar we willen deze oplossen door nieuwe gesprekskanalen", zei Erdogan. "Ik hoop dat we de kwestie-Cyprus met onze gemeenschappelijke wil kunnen oplossen." Erdogan noemde het tijd om de strijdbijl te begraven.

"Dit is een goede dag voor de Turks-Griekse betrekkingen", zei Samaras. "Er zijn ups en downs geweest in onze betrekkingen, dit feit kunnen we niet negeren. Maar we willen dat de geschiedenis die we vanaf nu schrijven wordt herinnerd onder de hoofdstukken 'vrede' en 'ontwikkeling'."