'Harlem Shake' reden voor ontslag

Vijftien Australische mijnwerkers zijn hun baan kwijtgeraakt, nadat kompels ondergronds een dansje hadden opgevoerd, de zogeheten 'Harlem Shake'. Volgens het mijnbouwbedrijf was er sprake van een veiligheidsrisico. Dat heeft de Australische krant West Australian maandag gemeld.

In een video op YouTube is te zien hoe acht kompels, gekleed in veiligheidskleding, zich wagen aan de danspasjes. Een van de ontslagen mijnwerkers zei dat in totaal vijftien personen hun baan kwijt zijn. Sommige ontslagen mijnwerkers zouden niet eens hebben deelgenomen aan de ludieke actie, maar alleen hebben toegekeken.

Mijnbouwbedrijf Barminco zei tegen Western Australian dat de stunt in de goudmijn een veiligheidsrisico vormde. Ook zou het dansje ingaan tegen de kernwaarden van 'veiligheid, integriteit en uitmuntendheid'. Welke veiligheidsrisico's er precies aan de opvoering van het dansje kleefden is niet duidelijk. De mijnwerkers dragen allemaal een helm. Wel hadden vijf kompels hun shirt uitgedaan.

Dagelijks worden er vierduizend video's van de Harlem Shake op internet gezet. Het dansje hoort bij het nummer 'Harlem Shake' van dj en producer Baauer, uit het New Yorkse stadsdeel Brooklyn. Het nummer staat op 2 in de Australische hitlijsten.