Spaartegoeden naar nieuw record

Nederlanders hadden eind januari in totaal 328,4 miljard euro op hun spaarrekeningen staan, het hoogste niveau sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de gegevens in 1991 begon bij te houden. De tegoeden stegen met 4,8 miljard euro, voornamelijk door bijgeschreven rente. Dat blijkt maandag uit cijfers van het CBS.

Nederlanders zijn sinds het begin van de kredietcrisis fors meer gaan sparen. Voor het begin van de crisis stond er nog geen 250 miljard euro op de spaarrekeningen. Het vorige spaarrecord werd in november vorig jaar bereikt, toen er 323,6 miljard euro op de rekeningen stond.

Het CBS meldde vorige maand al dat mensen steeds minder lenen. Voor de kredietcrisis stonden nog 2,7 miljoen doorlopende kredieten uit, in december was dat geslonken tot 2,07 miljoen. De totale schuld op die kredieten daalde in december voor het eerst sinds januari 2004 onder de 12,5 miljard euro. In de maanden voor de crisis stond er nog zo'n 13,6 miljard aan schuld uit.

In januari sluisden mensen netto 1,35 miljard euro naar hun spaarrekeningen. In feestmaand december werd er juist 1,25 miljard euro van afgehaald.

Ondanks het recordbedrag aan tegoeden, kregen mensen wel minder rente bijgeschreven dan een jaar eerder. Vorig jaar kregen mensen in januari 3,6 miljard euro aan rente, maar dit jaar was dat door de gedaalde rente 3,5 miljard euro.

De spaartegoeden waren in januari 2012 nog 312,4 miljard euro.