PVV boycot overleg met parlement Curaçao

De PVV doet komende week niet mee aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO), waarin de parlementen van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten elkaar twee keer per jaar ontmoeten. Reden is de deelname van Helmin Wiels, de voorman van onafhankelijkheidspartij Pueblo Soberano die in oktober de verkiezingen op Curaçao won.

Wiels verkondigde eerder dat makamba's - blanke eilandbewoners die geen Papiamento spreken - in bodybags terug naar Nederland zouden moeten. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma weigert aan tafel te zitten met 'een man die Nederlanders kennelijk dood wil hebben'.

"Wiels heeft het Nederlandse volk zwaar bedreigd met zijn racistische en gruwelijke oproep tot geweld", zegt de PVV'er in een verklaring. "Dat hij nu als delegatielid van Curaçao in het land van de makamba's zoete broodjes komt bakken maakt van het IPKO een schertsvertoning waar geen enkele Nederlander aan mee zou moeten doen." Ook Peter van Dijk, PVV- woordvoerder koninkrijksrelaties in de Eerste Kamer, boycot het overleg.

Het Interparlementair Koninkrijksoverleg vindt plaats van dinsdag tot vrijdag. De ontmoeting is bedoeld om tot meer onderling begrip te komen.