Moslims boos: Bangladesh stuurt leger

De Bengalese autoriteiten hebben zondag militairen naar het noordelijke district Bogra gestuurd waar islamitische demonstranten de afgelopen dagen slaags raakten met de politie. Daarbij kwamen zondag vijf mensen om het leven.

In het noordwesten van het land kwamen bij soortgelijke confrontaties zeven mensen om, aldus de politie. Het aantal levens dat de rellen in Bangladesh de afgelopen vier dagen hebben geëist komt daarmee op 58. De onlusten braken uit nadat de aanvoerder van de islamitische partij Jamaat-e-Islami donderdag de doodstraf was opgelegd.

Een buitengewoon tribunaal bevond partijleider Delwar Hossain Sayedee schuldig aan oorlogsmisdaden, begaan tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in 1971. De rechtbank achtte bewezen dat de 73-jarige Sayedee zich schuldig heeft gemaakt aan massamoord, verkrachtingen en andere wreedheden gedurende de negen maanden durende oorlog met Pakistan.

Politiechef Mokbul Hossain zei zondag dat het jongste geweld uitbrak toen in Bogra zeker vier politieposten en een kantoor van de regeringspartij werden aangevallen en het huis van een lokale leider van de regeringspartij in brand werd gestoken door aanhangers van Jamaat-e-Islami. Om verdere escalatie te voorkomen hebben de autoriteiten in Bogra een verbod op samenscholing ingesteld.

In Dhaka bleven scholen en de meest bedrijven zondag gesloten vanwege een tweedaagse landelijke staking waartoe Jamaat-e-Islami heeft opgeroepen. Duizenden agenten patrouilleerden in de straten van de hoofdstad.