GroenLinks kiest nieuwe voorzitter

GroenLinks kiest zondag op een congres in Utrecht een nieuwe voorzitter en partijbestuur. Ook spreken de leden zich uit over een reeks aanbevelingen die zijn gedaan naar aanleiding van een onderzoek naar de dramatische verkiezingsuitslag.

De leden kunnen kiezen uit drie kandidaatvoorzitters: voormalig Tweede Kamerlid Rik Grashoff (51), fractievoorzitter van GroenLinks in Leiden, de 36-jarige Pieter Kos, en tenslotte Lot van Hooijdonk (35), adjunct-directeur van de Natuur- en Milieufederatie Utrecht.

De partij heeft een moeilijke tijd achter de rug. Na een verkiezingsnederlaag in september - waarbij de partij in de Tweede Kamer terugging van 10 naar 4 zetels - moest uiteindelijk fractievoorzitter Jolande Sap opstappen. Ook het complete partijbestuur verdween. Bram van Ojik volgde Sap als fractievoorzitter op.

Een commissie onder leiding van Nel van Dijk onderzocht de verkiezingsnederlaag. Die concludeerde dat GroenLinks de verkiezingen verloor door onder meer conflicten binnen de fractie in de Tweede Kamer en een gebrek aan samenwerking en eenheid binnen de partij.

Het interim-partijbestuur nam de aanbevelingen over en komt met een reeks voorstellen. Zo moet de betrokkenheid van de leden worden versterkt, dient het partijbestuur slagvaardiger te worden, moeten de interne regels worden vereenvoudigd en de verbinding worden gezocht met de bredere groene beweging.

GroenLinks kiest nieuwe voorzitter
GroenLinks kiest nieuwe voorzitter (Foto: ANP)