FNV mag van leden niet tekenen voor lagere WW

FNV-voorzitter Ton Heerts mag bij het overleg tussen werknemers, werkgevers en kabinet niet instemmen met versobering van het ontslagrecht en een lagere en kortere WW. Dat heeft het ledenparlement van de vakcentrale vrijdag bepaald, schrijft De Telegraaf zaterdag.

Heerts heeft het ledenparlement volgens de krant laten weten dat hij weigert met deze 'onmogelijke eisen' in Den Haag te gaan onderhandelen. De voorzitter is in theorie nog niet verplicht de eis van de ledenraad te volgen, maar hij heeft wel heel veel uit te leggen als hij dat niet doet.

De Federatieraad, die bestaat uit de voorzitters van de aangesloten bonden, beslist maandag met welke opdracht Heerts naar Den Haag wordt gestuurd. Heerts heeft volgens de krant aangekondigd dat hij het ledenparlement opnieuw bijeenroept als de raad de motie volgt.

De motie van het ledenparlement is nu op papier nog een 'zwaarwegend advies', maar na de vernieuwing van de FNV in mei heeft het ledenparlement het laatste woord. Het zou daarom ondenkbaar zijn dat een motie van de ledenraad wordt genegeerd nu het nog net kan.

De motie wordt ook nog eens gesteund door de twee grootste bonden binnen de FNV, namelijk FNV Bondgenoten en Abvakabo. Die hebben samen geen meerderheid binnen de raad, maar in ledenaantal hebben zij samen wel een ruime meerderheid. Agnes Jongerius moest als voorzitter het veld ruimen nadat zij de tegenstand van deze bonden negeerde.

Als Heerts echt geen handtekening mag zetten onder de versobering van de WW en een versoepeling van het ontslagrecht, wordt een breed gedragen akkoord volgens de krant zo goed als onmogelijk.