Extra geld voor aanleg wegen en parkeerplaatsen

Het kabinet wil volgend jaar met gerichte investeringen in de infrastructuur de noodlijdende bouwsector een steun in de rug geven. Het gaat daarbij om de versnelde aanleg en verbreding van een aantal wegen. Dat blijkt uit de brief over de extra bezuinigingen die minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De investeringen betreffen het versneld aanleggen van de A12 tussen Ede en Grijsoord, van de N35 tussen Zwolle en Wijthmen en de aanleg van zevenhonderd parkeerplaatsen voor het vrachtvervoer langs de A1 en A67. Verder krijgen de Velsertunnel en de A27 een opknapbeurt.

Na 2018 wordt de A6 tussen Almere en Lelystad verbreed, net als de A2 tussen Deil en Den Bosch en de A1 tussen Muiderberg en Eemnes. Ook komt er extra geld voor investeringen aan de noordrand van Amsterdam en de zogeheten brainport rond Eindhoven.

In totaal trekt het kabinet een half miljard euro uit om de bedrijvigheid en werkgelegenheid te stimuleren. Zo is er ook extra geld beschikbaar voor investeringen in energiebesparing.

Het extra geld voor wegen is goed nieuws voor minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Zij moest eerder nog een flink deel van haar budget afstaan voor de 'sociale agenda' van het kabinet.