Kabinet verwacht netto minder te betalen aan EU

Het kabinet verwacht de komende jaren netto minder geld kwijt te zijn aan Brussel. In de periode 2014-2020 dalen de afdrachten aan de Europese Unie en stijgen de inkomsten uit de EU. Daardoor draagt Nederland jaarlijks netto 0,39 procent van de binnenlandse economie af aan de EU, tegenover 0,41 procent in de voorgaande zeven jaar. Dat meldt minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) woensdag aan de Tweede Kamer.

Eerder deze maand werd een akkoord gesloten over de meerjarenbegroting van de EU. Het budget is voor het eerst in de geschiedenis naar beneden gegaan. Nederland behoudt in het akkoord zijn eerdere korting van ongeveer een miljard euro per jaar.

Nederland draagt in zeven jaar tijd 48,1 miljard euro af aan de EU, tegenover 49,9 miljard euro in de voorgaande periode. 14,8 miljard euro vloeit vervolgens weer terug naar Nederland, onder meer in de vorm van landbouwsubsidies. Eerder kwam 14,4 miljard euro terug naar Nederland. De bedragen die Nederland daadwerkelijk terugkrijgt, is afhankelijk van de mate waarin Nederlandse bedrijven de komende jaren Europese subsidies aanvragen.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt reageert op Twitter kritisch op de cijfers. "Van elke euro die aan Brussel wordt afgedragen komt dertig cent terug." Hij benadrukt dat Nederland de komende zeven jaar netto bijna vijf miljard euro betaalt aan de EU.


Kabinet verwacht netto minder te betalen aan EU (Foto: Novum)