Schoonmaakkosten Chemie-Pack voor Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat kan de schoonmaakkosten die het gemaakt heeft na de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk niet verhalen op de persoonlijke holding van voormalig directeur Gerard Spiering. Volgens de rechtbank in Breda kan de verontreiniging niet direct aan de vennootschap of aan Spiering worden toegerekend.

De vennootschap van Spiering heeft geen directe medeverantwoordelijkheid voor het blussen van de brand, zo oordeelde de rechters woensdag. De holding had geen personeel in dienst en heeft geen volledige invloed op het handelen en nalaten van Chemie-Pack. Het handelen van Spiering zelf kan daarnaast niet aan de holding worden toegerekend.

Voor de schoonmaak tastte Rijkswaterstaat diep in de buidel. In totaal werd voor ruim anderhalf miljoen euro aan kosten gemaakt. Zo werden met spoed schermen en waterzuiveringsinstallaties geplaatst en baggerwerkzaamheden uitgevoerd.

Bij de grote brand in Moerdijk, vorige maand precies twee jaar geleden, kwamen chemicaliën vrij en kwam bluswater met chemische stoffen in het grondwater terecht. De totale schade wordt geschat op bijna 72 miljoen euro. Chemie-Pack werd vorig jaar augustus failliet verklaard.


Schoonmaakkosten Chemie-Pack voor Rijkswaterstaat (Foto: Novum)