'Bloeddoping Rabo-kopmannen in Tour'

Dopingleverancier Stefan Matschiner heeft de kopmannen van de voormalige Rabobank-ploeg tussen 2005 en 2007 minimaal twaalf bloedzakken bezorgd in de Tour de France. Dat schrijft de Volkskrant woensdag. De Oostenrijker kon Michael Boogerd, Thomas Dekker, Michael Rasmussen en Denis Menchov tot zijn clientèle rekenen.

Matschiner, een voormalig atleet en sportmanager, was de spil in het schandaal rond de Oostenrijkse bloedbank Humanplasma. "Ik heb Dekker, Rasmussen en Boogerd een rekening gestuurd", laat hij weten. Dekker en Rasmussen hebben onlangs het gebruik van bloeddoping bekend. Boogerd heeft echter nog niets losgelaten over zijn mogelijke dopingverleden. "Ik wil dat hij zelf naar voren stapt. Hij moet ophouden met liegen", zegt Matschiner over de drievoudig Nederlands kampioen.

Volgens Matschiner, die in 2006 en 2007 de renners op hun hotelkamer opzocht, was de ploegleiding van Rabobank op de hoogte van de praktijken, maar betaalden de renners uit eigen zak. Ploegleider Geert Leinders bracht het bloed bij de coureurs in. Rabobank won in 2007 bijna de Tour met Rasmussen. De Deen werd, toen hij in de gele trui reed, enkele dagen voor aankomst in Parijs uit de ronde gezet omdat hij had gelogen over zijn verblijfplaats.