Respect blijkt moeilijk voor KNVB

Het plaatsje Gemonde, in Noord-Brabant, is een dorp 'waar iedereen elkaar nog kent en waar de sociale band tussen mensen nog écht bestaat.' De verslagenheid was dan ook groot toen een 19-jarige inwoner uit het dorp te overlijden kwam. De overledene voetbalde met veel z'n vrienden in het eerste elftal bij lokale voetbalclub Irene.

Het mag dan ook geen wonder heten dat het eerste elftal graag zou zien dat de wedstrijd van zondag, nog geen 48 uur na de begrafenis op vrijdag, uitgesteld zou worden. Tegenstander OVC '63 deed het enige juiste, en reageerde begripvol en stemde direct toe met het uitstellen van de wedstrijd.

Toen Irene hetzelfde verzoek deed bij de KNVB, kregen ze een onverwacht antwoord. In een mail zei de nationale voetbalbond het verzoek om de wedstrijd te verplaatsen te weigeren, omdat daar volgens hen een 'enorme precedentwerking' vanuit zou gaan. De mensen van Irene waren vanzelfsprekend geschokt door deze opmerking.

Ze kunnen zich niet voorstellen dat de KNVB het fout zou vinden als wedstrijden afgelast zouden worden wegens het verlies van een teamgenoot en vriend. Aanvoerder Roel Schellekens schreef in een openbare brief: "In een tijd waarin de KNVB te pas en te onpas oproept tot RESPECT, is het dubbel pijnlijk te ervaren dat de Koninklijke Bond zelf moeite heeft datzelfde begrip juist te interpreteren indien op haar een beroep wordt gedaan."

Irene I heeft aangekondigd de wedstrijd niet te spelen en ze accepteren alle strafmaatregelen. Naar eigen zeggen kunnen ze zo snel niet de knop omzetten, en ze hechten meer waarde aan het respect voor een overleden teamgenoot dan aan de opgelegde druk van de bond.