Hennis wil vrouwentoilet in nieuwe onderzeeërs

In nieuwe onderzeeboten worden mogelijk gescheiden voorzieningen voor mannen en vrouwen ingebouwd. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) wil dat daar rekening mee wordt gehouden, zegt ze in een donderdag gepubliceerd interview met Elsevier. Op termijn zou dat kunnen leiden tot het toelaten van vrouwen bij de Onderzeedienst. Daar worden vrouwen nu geweerd vanwege het gebrek aan privacy aan boord van een onderzeeër.

Elsevier refereert in het interview aan de Amerikaanse minister van Defensie Leon Panetta, die onlangs gevechtsfuncties openstelde voor vrouwen. Op de vraag of het haar aanspreekt, vrouwen in onderzeeboten en bij de mariniers, antwoordt Hennis dat het geslacht haar niet uitmaakt. "Mannetje, vrouwtje. Doet er niet toe. Hetero of homo, het interesseert mij geen bal."

Hennis laat weten dat ze heeft bekeken hoe 'geslachtsbepaald' de beroepsactiviteiten zijn bij het Korps Mariniers en de Onderzeedienst. "Daar ontbreekt elke vorm van privacy. Gescheiden slaapruimten en gescheiden sanitaire voorzieningen zijn onmogelijk. Maar als bij de bouw van een nieuwe generatie onderzeeboten rekening kan worden gehouden met gescheiden voorzieningen, kan dat tot een wijziging leiden", aldus de minister in Elsevier.

Dat Hennis ook vrouwen in gevechtsfuncties wil, zoals Elsevier online kopt, is niet correct, licht een woordvoerder van de minister toe. "Vrouwen in gevechtsfuncties zijn er al, zoals bijvoorbeeld bij de luchtmacht. Alleen bij het Korps Mariniers en de Onderzeedienst worden nu uit praktische overwegingen geen vrouwen toegelaten." Concrete plannen om nieuwe onderzeeboten te laten bouwen zijn er overigens niet, aldus de zegsman.