Roken weer populairder

Het aantal rokers in Nederland is vorig jaar flink toegenomen. Daalde het percentage rokers in 2011 nog van 27 naar 25, vorig jaar rookte ongeveer 26 procent van de Nederlanders van 15 jaar en ouder. Dat meldt antirooklobby Stivoro donderdag na onderzoek van TNS Nipo onder achttienduizend mensen in opdracht van de antirookorganisatie.

Stivoro stelt dat de toename komt doordat de overheid vorig jaar nauwelijks aandacht besteedde aan tabaksontmoediging. "Integendeel. Er kwam een einde aan de vergoeding van stoppen-met-rokenprogramma's, er werden geen campagnes meer gevoerd en er werden ook geen andere beleidsmaatregelen genomen om het roken te ontmoedigen."

Sinds 1 januari worden programma's om te stoppen met roken overigens weer vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Ook zijn er plannen om de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak te verhogen van 16 naar 18 jaar. Verder is de accijns op tabak verhoogd en wil een meerderheid in de Tweede Kamer een volledig rookvrije horeca. "Gelukkig beweegt de politiek zich langzaam richting een effectievere aanpak van het roken", aldus Stivoro.


Roken weer populairder (Foto: Novum)