'Hoeren moeten snel taaltoets doen'

Amsterdam onderzoekt of het op korte termijn al een verplichte taaltoets voor prostituees kan invoeren. Ook wordt gekeken of de leeftijdsgrens van 18 naar 21 jaar kan worden verhoogd. Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving hierover in Het Parool.

Het gaat om enkele niet-controversiële regels uit de landelijke prostitutiewet, die in oktober niet door de Eerste Kamer kwam. Amsterdam wil nu kijken of enkele maatregelen lokaal al in te voeren zijn. Het onderwerp staat volgens de woordvoerder binnenkort op de agenda. Nog voor de zomer moet er een besluit over komen.

De gemeente hoopt zo de misstanden als uitbuiting en mensenhandel in de prostitutie beter te kunnen aanpakken. "Als bijvoorbeeld een jonge prostituee amper Nederlands kan praten, kun je je afvragen of ze er wel vrijwillig zit", aldus de woordvoerder.

De nieuwe prostitutiewet kwam eind oktober niet door de Eerste Kamer. Verschillende partijen zetten hun vraagtekens bij onder meer de registratieplicht voor prostituees. Onlangs drongen de gemeenten met prostitutiegebieden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Alkmaar er in een brief aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) er op aan om de wet van kracht te laten worden zonder de controversiële punten.


Hoeren moeten snel taaltoets doen (Foto: Novum)