Oud-president Oekraïne verdacht van rol in moord

De vroegere Oekraïense president Leonid Koetsjma was betrokken bij de brute moord op een onderzoeksjournalist in 2000. Het kantoor van de plaatsvervangend procureur-generaal van Oekraïne, Renat Koezmin, zegt hiervoor bewijzen te hebben gevonden.

Journalist Heorhij Gongadze werd in september 2000 ontvoerd. Zijn onthoofde lichaam werd enkele maanden later gevonden in een bos. Niet veel later lekte een voormalige lijfwacht van Koetsjma geheime opnames waarop een stem die sterk op die van Koetsjma leek op samenzweerderige wijze sprak over de journalist.

Koezmin vertelde de Russische radiozender Echo Moskvi woensdag dat zijn kantoor over 'genoeg bewijsmateriaal' beschikt om de betrokkenheid van Koetsjma bij de moord aan te tonen.

Koetsjma werd eerder al aangeklaagd voor de moord, maar een rechtbank besloot in 2011 de zaak te sluiten. De vroegere president, mentor van huidig president Viktor Janoekovitsj, ontkent iets met de moord van doen te hebben. Er zijn wel diverse politiemensen in verband met de moord veroordeeld.